Tablourile de alarmare pentru gaze medicale sunt destinate monitorizării presiunii și debitului gazelor medicale în sistem, afișării pe ecranul local al parametrilor măsurați ai gazelor medicale (presiune, debit, temperatura), separării unor zone ale sistemului de distrbuție a gazelor medicale prin intermediul robineților/valvelor de separare, alarmării personalului în cazul scăderii presiunii gazelor medicale sub o valoare minimă care poate fi prestabilită, intervenției de urgență prin cuplarea unei surse externe de gaz medical, în cazul în care sistemul centralizat de alimentare cu gaze medicale prezintă probleme în functionare. Configurația tehnică este una flexibilă, în funcție de solicitări. Astfel tablourile de alarmare pot monitoriza concomitent pâna la șase gaze medicale (oxigen, vacuum, aer 4 bar, aer 7 bar, dioxid de carbon, gaz medical pentru anestezie) pot să fie dotate cu interfață serială pentru conectarea la sistemul BMS al spitalului sau la o stație de lucru locală în scopul înregistrării debitelor consumate, pot alarma acustic și/sau vizual personalul medical asupra scăderii presiunii gazelor medicale. 

Tablourile de alarmare pot dispune de ecran cu afisaj digital sau de manometre clasice pentru afișarea parametrilor masurați ai gazelor medicale dar și de interfața pentru  comunicații (RS 232, MODBUS) prin care datele privind presiunea, debitul sau temperatura gazelor medicale sunt transmise catre sistemul BMS pentru a fi prelucrate de un software pentru monitorizarea și managementul gazelor medicale.

Aplicația compatibilă Windows permite monitorizarea centralizată a sistemului de gaze medicale prin vizualizarea parametrilor de funcționare (presiune, debit) a gazelor în fiecare punct de consum unde sunt instalate panourile de alarmare (secții, etaje, clădiri și pavilioane independente). De asemenea permite afișarea unor mesaje de alarmare care descriu zona și gazul medical în care parametrii de stare sunt în afară limitelor acceptabile. Cu ajutorul aplicației se pot realiza tabele și reprezentări grafice ale evoluției parametrilor masurați ai gazelor medicale pe intervale de timp.

Medical Gazplus distribuie și instalează tablouri de alarmare produse de MD (Italia), Telemedica (Italia), Mz-Liberec (Cehia), Kendromed (Polonia), Hydro Gaz Med (Polonia).

Tablourile de control și alarmare pentru gaze medicale sunt testate în conformitate cu standardele EN ISO 7396-1, HTM 02-01, prezinta marcaj CE conform Directivei dispozitivelor medicale 93/42 CEE si respecta ISO 13485/2003.